Mandarin Ördeği Hakkında Bilgiler

https://brahmasustavuklari.com/blog/mandarin-ordegi—mandarin-ordek-ozellikleri.html



Mandarin Ördeği

Yaklaşık olarak 41–49 cm uzunluğunda, 65–75 cm kanat açıklığındadır. Erkek ve dişi arasında bir hayli belirgin tüy rengi farkı vardır. Erkekler göz alıcı ve çeşitli renkleriyle bir hayli dikkat çekiciyken, dişiler bir hayli sıradan tüylere sahiptirler.

Yetişkin erkekler çizgili ve bir hayli belirgin şekilde tanınabilen kuşlardır. Kırmızı bir gagası, geniş yarımay biçimli beyaz göz çerçeveleri, kırmızımsı bir yüzü ve yanakları vardır. Göğsü, iki dikey beyaz şeritle bölünmüş mordur. Yan tarafları kırmızımsıdır ve sırta doğru turuncular içerir. Dişiler Carolina ördeğinin dişilerine benzerdir; göz etrafında ve gözün arkasından sırta kadar uzanan beyaz şeritleri vardır, alt kısımlar daha soluktur ve yan taraflar beyaz çizgilidir. Gagasının ucu soluk renklidir.

Mandarin Süs Ördekleri
Davranışları

Yabani hayatta Mandarin ördekleri, sığ göllerin yakınındaki kalabalık koruluklar, çalılar veya küçük havuz bitkilerin yakınlarında yaşarlar. Yuvaları su yakınındaki ağaç oyuklarına yaparlar. Yumurtadan çıktıktan kısa süre sonra, anneleri yere doğru uçarak yavruları oyuktan çıkmaları için kandırır.

Asya’da bulunanlar kışları Çin’in doğusuna ve Japonya’nın güneylerindeki ovalara göç ederler.

Beslenme

Mandarin ördekleri karada yürüyerek veya su içinde, genelde şafak ya da grup vakitlerinde beslenirler. Gün boyunca yerde oturur veya ağaçlarda tünerler.

Ana besinleri, bitkiler ve tohumlar, özellikle kayın ağacı yemişidir. Mandarin ördekleri kışları küçük sürüler oluşturabilirler, ancak diğer ördeklerle nadiren karışırlar.

mandarin ördeği

Günümüzde Mandarin Ördeği

Tür, doğu Asya’da yayılış göstermiştir, ancak geniş ithalat ve ihracatın etkisiyle ve doğal ortamlarının yıkımıyla doğu Rusya ve Çin’de kalan nüfuslarının 100 çiftin altına düştüğü, hatta Japonya’da yalnızca 2000 çift kaldıkları tahmin edilmektedir. Türkiye’de hayvanat bahçelerinde ve ender bulunmalarından dolayı, fiyatı yüksek olduğundan belli sayıdaki insanlarda bulunur.

Türler sıkça koleksiyoncular tarafından kaçırılmakta ve 20. Yüzyıldaki yabani nüfusları İngiltere’de belirlendiğine göre 100 çift dolayındadır. Büyük koruma anlaşmalarına rağmen, bu kuşlar Birleşik Krallık’ta burda doğal olarak bulunmadığı için dolayı korunmamaktadır.

Günümüzde bazı hayvanat bahçelerinde de görülebilmektedir.

Bu yazı www.istanbulsustavuklari.comwww.brahmasustavuklari.com iş birliği ile hazırlanmıştır.