tavuk neden yumurtlamaz

Tavuklar Neden Yumurtlamaz

Tavuklar Neden Yumurtlamaz?
Çoğu tavuk yetiştiricisi, bazı dönemlerde yumurtlamama sorunuyla karşı karşıya kalabilir. Bu doğal bir süreç dahi olsa, bilinmesi ve uygulanması gerekli olan bazı noktalar vardır. Tavuklar neden yumurtlamaz sorusunun da bir çok yanıtı olabilir. Bunun için öncelikle; daha sağlıklı yumurtlamayı sağlamak adına gereken koşullar bilinmelidir.

\"\"
tavuklar neden yumurtlamaz

Tavukların Sağlıklı Yumurtlaması İçin Gerekenler

Tavukların daha sağlıklı bir hayat sürebilmeleri ve verimli yumurtlama yapabilmeleri için bazı şartlara ihtiyaçları vardır. Bunlar şu biçimde sıralanabilir:

Kümesin temiz ve geniş olması gerekir.
Yemlerin, tavuğun türüne uygun olması gerekir.
Dengeli ve yeterli beslenme sağlanmalıdır.
Kümeste yaşamakta olan diğer canlıların uyum içerisinde olması gerekir.
Düzenli olarak veteriner kontrolü yapılması ve eğer var ise hastalıkların tedavi edilmesi gerekir.
Bu konuların en başında hastalıklar gelir. Tavuklarda sık olmasa da bazı hastalıklar gözlemlenebilir. Bunların teşhisi ve tedavisi için düzenli ilaçlanma veteriner kontrolü yapılması gerekir.

İhtiyaç duyulan durumlarda ise, ilaçların düzenli ilaçlanma kullanılması gerekir. Ayrıca tavukların daha sağlıklı bir biçimde yumurtlamaları için kendilerine özgü bir düzenleri de olmalıdır. Düzeni bozulan tavuklar, bir süre veya temelli olarak yumurta vermeyebilir.

\"\"
Organik tavuk yumurtası

Yumurta Tavukçuluğu İçin Doğru Irk Seçimi

Yumurta tavukçuluğu yapmak isteyen ve bu konu da maksimum verim elde etmek isteyen kişilerin, doğru ırk seçimi yapması önemlidir. Çünkü yumurta dönemine gelen tavukların yumurtlamaması veya istenen miktarın çok altında yumurta vermesi durumunun belli başlı sebebi; tavuk ırk ve cinsi seçiminin yanlış yapılmış olmasıdır. Tavuk yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin bu durumla karşı karşıya kalmamaları için doğru seçimi yapmaları önemlidir.

Yumurtlamada Beslenmenin Önemi

Bazı durumlarda yetiştiricilerin tavukların beslenme şekillerini değiştirmeleri sonrasında, yumurta sayısında düşüş gözlemlenir. Bu durumun belli başlı nedeni yeni beslenme düzeninin, tavuk veya tavuklar için yeterli besin değerine sahip olmamasıdır. Tavukların, yumurtlamak için protein yönünden zengin ve dengeli bir beslenme düzenine sahip olmaları gerekir.

\"\"
organik tavuk yumurtası nedir

Yumurta verimini çoğaltmak için ise protein ağırlıklı beslenme sağlanmasına önem gösterilmelidir. Tavuk yetiştiricileri kimi zaman tavukların yumurtladığı yumurta sayısını yeterli bulmaz. Bu durumda da beslenme ve yaşam şartlarının yeniden gözden geçirilmesi gerekebilir.

Tavuk Hastalıkları Yumurtlamayı Etkileyebilir

Daha önce yumurtlama konusunda hiç bir problem yaşamayan tavukların bir anda yumurta vermeyi kesmesi, önemli bir durum olabilir. Bu gibi anlarda öncelikle tavuğun bir hastalık sahibi olup olmadığı araştırılmalıdır. Çünkü tavukların yumurtlama sağlıklarını etkileyen bir çok rahatsızlık vardır.

Örneğin; virüs ve mikroplardan kaynaklanan solunum yolu hastalıkları, tavukların yumurta verimini etkileyebilir. Bu gibi durumlarda solunum yolu hastalığı yaşamakta olan tavukların, diğer tavuklardan ayrılması gerekir. Bu adım hastalığın daha da yayılmasının önüne geçmek için önemlidir.

Tavukların Düzeninin Bozulması Yumurta Verimini Düşürebilir

Tavuklar, tıpkı diğer canlılar gibi düzen içerisinde yaşamasını seven hayvanlardır. Tavukları bir kümesten bir diğerine almak ya da yaşadıkları alana yeni tavuklar eklemek, yumurtlamanın zayıflamasına veya durmasına neden olabilir. Bu gibi durumlar genelde geçicidir.

Bu nedenle de yumurtlamanın kısa süre içerisinde normale dönmesi beklenir. Bu durumda uzun vadeli yumurtlama sorunu yaşamakta olan tavuklar için ise bir uzman muayenesi öneri edilir.

\"\"
Tavuklarım yumurtlamıyor sebebi nedir

Bu yazı www.istanbulsustavuklari.comwww.brahmasustavuklari.com iş birliği ile hazırlanmıştır.

Shopping Cart